Влегување во Канада од границата со САД

Ажурирано на Nov 28, 2023 | Канада еТА

Кога ги посетуваат Соединетите држави, странските посетители често патуваат во Канада. При преминувањето во Канада од САД, има неколку работи што странските туристи треба да ги имаат на ум. Дознајте кои предмети треба да ги носат посетителите до границата и некои од правилата за влез во Канада преку САД.

Ограничувањата за патување во Канада ги отежнаа граничните премини за време на избувнувањето на СОВИД-19. Сепак, посетителите од странство, вклучително и Американците, сега можат да се вратат во нацијата.

Како да ја преминете границата меѓу САД и Канада?

Од граничен премин во Соединетите Држави, постојат неколку методи за влез во Канада. Типично е за посетителите на повеќето северни држави, како што се Минесота или Северна Дакота, да возат преку граница.

Следниве информации се релевантни за лица кои патуваат во Канада и САД и сакаат да влезат во Канада по пат:

Возење во Канада од Соединетите Американски Држави

Поради Иницијативата за патување во западната хемисфера (WHTI), Американците повеќе не се обврзани да пристигнуваат во Канада со американски пасош, но сепак се бара да покажат форма на идентификација издадена од владата. Меѓутоа, за да влезат во земјата, меѓународните посетители сè уште мора да имаат важечки пасош и патна виза.

Следниве места во САД нудат копнени гранични премини во нацијата:

 • Кале, Мејн - Свети Стефан, Њу Бранзвик
 • Мадаваска, Мејн - Едмундстон, Њу Бранзвик
 • Хултон, Мејн - Белвил, Њу Бранзвик
 • Дерби Лајн, Вермонт - Стенстед, Квебек
 • Хајгејт Спрингс Вермонт - Сент Арманд, Квебек
 • Шамплејн, Њујорк - Лакол, Квебек
 • Рузвелтаун, Њујорк - Корнвол, Онтарио
 • Огденсбург, Њујорк - Прескот, Онтарио
 • Заливот Александрија, Њујорк - Лансдаун, Онтарио
 • Левистон, Њујорк - Квинстон, Онтарио
 • Нијагра водопади, Њујорк - Нијагра водопади, Онтарио
 • Бафало Њујорк - Форт Ери, Онтарио
 • Порт Хјурон, Мичиген - Сарнија, Онтарио
 • Детроит, Мичиген - Виндзор, Онтарио
 • Sault Ste.Marie, Мичиген - Sault Ste.Marie, Онтарио
 • International Falls, Минесота - Форт Френсис, Онтарио
 • Пембина, Северна Дакота - Емерсон, Манитоба
 • Портал, Северна Дакота - Портал, Саскачеван
 • Слатка трева Монтана - Коутс, Алберта
 • Сумас, Вашингтон - Аботсфорд, Британска Колумбија
 • Линден, Вашингтон - Алдергроув, Британска Колумбија
 • Блејн, Вашингтон - Сари, Британска Колумбија
 • Поинт Робертс, Вашингтон - Делта, Британска Колумбија
 • Алкан, Алјаска - Бивер Крик, ЈуконКале, Мејн - Свети Стефан, Њу Бранзвик
 • Мадаваска, Мејн - Едмундстон, Њу Бранзвик
 • Хултон, Мејн - Белвил, Њу Бранзвик
 • Дерби Лајн, Вермонт - Стенстед, Квебек
 • Хајгејт Спрингс Вермонт - Сент Арманд, Квебек
 • Шамплејн, Њујорк - Лакол, Квебек
 • Рузвелтаун, Њујорк - Корнвол, Онтарио
 • Огденсбург, Њујорк - Прескот, Онтарио
 • Заливот Александрија, Њујорк - Лансдаун, Онтарио
 • Левистон, Њујорк - Квинстон, Онтарио
 • Нијагра водопади, Њујорк - Нијагра водопади, Онтарио
 • Бафало Њујорк - Форт Ери, Онтарио
 • Порт Хјурон, Мичиген - Сарнија, Онтарио
 • Детроит, Мичиген - Виндзор, Онтарио
 • Sault Ste.Marie, Мичиген - Sault Ste.Marie, Онтарио
 • International Falls, Минесота - Форт Френсис, Онтарио
 • Пембина, Северна Дакота - Емерсон, Манитоба
 • Портал, Северна Дакота - Портал, Саскачеван
 • Слатка трева Монтана - Коутс, Алберта
 • Сумас, Вашингтон - Аботсфорд, Британска Колумбија
 • Линден, Вашингтон - Алдергроув, Британска Колумбија
 • Блејн, Вашингтон - Сари, Британска Колумбија
 • Поинт Робертс, Вашингтон - Делта, Британска Колумбија
 • Алкан, Алјаска - Бивер Крик, Јукон

Возачите и патниците треба да бидат подготвени да преземат едно или повеќе од следниве по пристигнувањето на граничниот премин САД-Канада:

 • Покажете ги вашите лични документи.
 • Исклучете ги радиото и мобилните телефони и извадете ги очилата за сонце пред да се обратите кај агентот за граничниот премин.
 • Сите прозорци треба да се спуштат за да може граничарот да разговара со секој патник.
 • Кога ќе пристигнете во стражарската станица, може да ви бидат поставени неколку прашања, како што се „Колку долго имате намера да останете во Канада“ и „Зошто ја посетувате Канада.
 • Одговорете на неколку прашања за вашите аранжмани за патување во Канада.
 • Прикажете ја регистрацијата на вашето возило и дозволите инспекторите да ја видат содржината на багажникот.т
 • Ќе треба да приложите писмо од родителот или законскиот старател на детето кое ќе му дозволи да патуваат ако [патувате со деца или малолетници] под 18 години кои не се ваши. Ова е различно од [канадско писмо со покана]
 • Кучињата и мачките миленичиња мора да бидат постари од три месеци и да им треба актуелен сертификат за имунизација против беснило потпишан од лекар.
 • Случајни проверки на граничните премини се случуваат од време на време. Треба да ја покажете регистрацијата на вашето возило и да се согласите да ја прегледаат содржината на багажникот од инспектори.

Забранети предмети на границата меѓу САД и Канада

Постојат неколку производи кои, како и на секој меѓународен граничен премин, не можат да се внесат во Канада од САД.

Посетителите треба да се погрижат да не превезуваат ниту една од следниве стоки во нивното возило за да се придржуваат до прописите на канадските гранични сили додека патуваат меѓу САД и Канада:

 • Огнено оружје и оружје
 • Нелегални дроги и наркотици (вклучувајќи марихуана)
 • Стока контаминирана со земја
 • Огревно дрво
 • Забранети производи за широка потрошувачка
 • Забранети лекови или фармацевтски производи
 • Експлозиви, муниција или огномет

Од посетителите кои ја посетуваат Канада дополнително се бара да ги пријават следните ставки:

 • Животни, овошје или растенија
 • Ставки без данок и царина во вредност од над 800 КАНСКА
 • Готовина во вредност од над 10,000 $ CAN
 • Огнено или оружје се увезува во Канада

Дали е можно да се пешачи преку американската граница во Канада?

Иако е потипично за туристите да влегуваат во Канада со автомобил, не постојат правила кои налагаат тоа за граничните премини во Канада. Како резултат на тоа, изводливо е да се влезе во нацијата пеш од САД.

Забелешка: Ова можете да го направите само на легитимен граничен премин. Без дозвола или претходно известување од граничната контрола, влезот во Канада е забранет и може да резултира со казни и протерување.

Дали границите на патиштата кон Канада се затвораат ноќе?

Не сите гранични премини меѓу САД и Канада се отворени деноноќно. Сепак, неколку се во секоја држава. Секогаш има барем еден достапен премин во секоја гранична држава.

Овие места за премини за сите временски услови се наоѓаат главно покрај прометните патишта. Поради лошите услови на патиштата во текот на зимата, поголема е веројатноста да се затворат пооддалечените патни гранични пунктови ноќе.

Време на чекање на границата меѓу Канада и САД

Различни фактори влијаат на граничниот метеж. Вообичаено, сообраќајот се одвива со нормална брзина со кратки доцнења додека влегувате во Канада со автомобил од американските гранични премини.

Проверките покрај патиштата што дозволуваат комерцијални гранични премини имаат поголема веројатност да предизвикаат одложувања. Сепак, овие се случуваат само понекогаш. За време на викендите или државните празници, сообраќајот може да се одвива и околу граничните премини.

Забелешка: Постојат неколку локации каде што САД и Канада се спојуваат, па патниците треба да проверат дали има доцнења пред да тргнат и, доколку е потребно, да размислат за поинаков пат.

Кои документи да се донесат на границата меѓу САД и Канада?

Посетителите мора да имаат соодветна документација за идентитет и дозвола за влез кога се приближуваат до канадската граница. Потребни се и соодветни документи за идентификација за сите придружни членови на семејството. За оние кои се странски посетители:

 • Тековен пасош
 • Доколку е потребно, виза за Канада
 • Документи за регистрација на возила

Патувањето со автомобил до Канада од САД обично е без стрес. Но, како и со секој граничен премин, почитувањето на правилните процедури може значително да влијае на тоа колку е лесен процесот.

Секој што патува на меѓународно ниво и има намера да влезе во Канада од САД со возило мора да има валидна виза за да работи или да патува.

За пристап преку копнениот граничен премин со САД, канадските лица квалификувани за eTA не треба да ја добијат оваа патна дозвола. Ако патникот има намера да слета на канадски аеродром, тој мора да пополни онлајн формулар за апликација за еТА за да добие виза за влез во земјата.

Забелешка: Сепак, да претпоставиме дека тие се граѓани на нација што учествува во Програмата за откажување од виза (VWP). Во тој случај, патниците кои планираат да патуваат од Канада во САД мора да имаат тековна американска ESTA. Ова ново правило ќе стапи на сила на 2 мај 2022 година.

Потребни документи за патување помеѓу Канада и САД

Со патување и во Канада и во Соединетите Американски Држави, многу посетители максимално го користат своето време во Северна Америка. Едноставно е да се патува меѓу двете земји бидејќи тие ја делат границата, како и на север до американската држава Алјаска.

Посетителите од надвор треба да бидат информирани дека за преминување на границата меѓу САД и Канада е потребна посебна виза или откажување од условот за виза. Следниве ги детализираат документите потребни за да заминат носителите на пасоши кои не се државјани на САД ниту на Канада:

 • САД до Канада
 • Алјаска до Канада
 • Канада до САД

Забелешка: Иако се потребни посебни дозволи, и Канада и САД нудат брзи и едноставни електронски овластувања за патување што може да се добијат преку Интернет: eTA на Канада и ESTA на САД.

Патување во САД од Канада

Пред да влезат во САД, канадските посетители мора да аплицираат за виза или овластување за патување. Не постои комбинирана виза за САД и Канада, а не е изводливо да се влезе во САД со канадска еТА или виза.

Соединетите Американски Држави, како и Канада, нудат програма за укинување на визите која им овозможува на имателите на пасоши од неколку нации да влезат без виза.

На имателите на пасоши кои можат да влезат во Канада без виза, исто така, ќе им биде дозволено да влезат во Соединетите Американски Држави без виза, бидејќи постои големо преклопување помеѓу земјите кои ги исполнуваат условите за безвизно патување во северноамериканските земји.

Електронскиот систем за овластување за патување, или ESTA, мора да биде регистриран од граѓани на земјите каде што Соединетите држави одобриле укинување на визата. ESTA ги проверува странските државјани кои влегуваат во САД за да ја подобри безбедноста и управувањето со границите.

Забелешка: Се препорачува да поднесете апликација ESTA најмалку 72 часа однапред. Апликацијата може да се поднесе од која било локација со интернет конекција бидејќи е целосно онлајн. Туристите кои ја минуваат границата од Канада кон САД можат да ја завршат процедурата неколку дена претходно

На кои влезни пристаништа можам да користам ESTA за САД?

За странците, летањето често е најбрзиот и најпрактичниот метод за патување меѓу Канада и САД. Повеќето летови траат помалку од два часа, а некои од најпопуларните маршрути се:

 • 1 час и 25 минути од Монтреал до Њујорк
 • 1 час и 35 минути од Торонто до Бостон
 • 3 часа и 15 минути од Калгари до Лос Анџелес
 • 1 час и 34 минути од Отава до Вашингтон

Некои луѓе може да изберат да возат преку копнената граница меѓу САД и Канада, иако тоа често е изводливо само кога патувате во заедниците во близина на границата од двете страни.

Забелешка: Сите патници кои доаѓаат во САД по копно мора да се регистрираат во ESTA пред нивното патување. Ова ја рационализира процедурата за посетителите од странство кои пристигнуваат на копнените гранични премини со замена на застарениот формулар I-94W.

Враќање во Канада по посетата на САД

Едно често прашање од посетителите е дали можат да ја користат оригиналната eTA за да се вратат во Канада по посетата на САД.

ЕТА во Канада важи 5 години и дозволува повеќекратни записи. Сè додека не истече одобрението за патување или пасошот (што и да е прво), истото овластување за патување може да се користи за влез во Канада. Ова се претпоставува дека сите канадски eTA стандарди се уште се задоволни.

Посетителите од надвор со овластен eTA можат да останат во Канада до 6 месеци, вклучувајќи го и секое време поминато на чекање во редица на канадски аеродром.

Забелешка: Странците во Канада кои сакаат да останат подолго од времето дозволено според еТА, може да го сторат тоа со контактирање на службениците за имиграција во земјата за да побараат продолжување на ослободувањето од виза. Ако еТА не може да се продолжи, ќе биде потребна виза за престој во државата.

Патување во Канада од САД

Некои патници го започнуваат своето патување во Соединетите Држави пред да продолжат на север наместо прво да влезат во Канада. Посетителите треба да бидат информирани дека овластувањата за патување во САД, како што се ESTA или американска виза, не се прифаќаат во Канада.

Граѓаните на нациите со укинување на визи, наместо тоа, мора да аплицираат онлајн за канадската eTA, што е еквивалент на ESTA во земјата. Процесот на аплицирање еТА е едноставен и може да се направи онлајн само неколку дена пред поаѓањето за САД.

Туристите можат да ја користат итната услуга eTA за гарантирана обработка од 1 час доколку заборават да аплицираат за канадско ослободување од виза.

Како и САД, критериумите за еТА во Канада вклучуваат поседување актуелен биометриски пасош издаден од земја која е призната.

Забелешка: Пасошот на апликантот се скенира во канадското пристаниште за влез откако ќе биде доделено овластувањето за патување и е поврзано со него. Печатењето и носењето хартиена копија од дозволата е опционално за преминување на границата.

Може ли да го прекинам моето откажување од виза со патување во Канада и повторно влегување во САД како турист?

Посетителите кои користат ESTA кои летаат од САД за Канада не треба да бидат загрижени за прекршување на визниот режим. Американскиот ESTA е формулар со повеќекратен влез, исто како и eTA за Канада. Странските посетители можат да ги напуштат САД за да патуваат во Канада, а потоа да се вратат со истото овластување.

Ако ниту ESTA ниту пасошот не е истечен, странските државјани кои патуваат од САД во Канада, а потоа се враќаат во САД, не треба повторно да аплицираат. ЕСТА важат две години по нивното издавање.

Забелешка: Странски посетител може да остане во САД најмногу 180 дена при една посета, не сметајќи го времето поминато на патување низ аеродромот. За да останете подолго од ова, потребна ви е виза.

Дали ми треба виза за Канада ако имам американска виза?

Дури и ако веќе имате виза за САД, сепак треба да аплицирате за виза или eTA пред да ја посетите Канада. Ако патувате во Канада со авион, треба да аплицирате за eTA само ако вашата националност е ослободена од барањата за виза.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Истражете неколку интригантни факти за Канада и запознајте се со сосема нова страна на оваа земја. Не само ладна западна нација, туку и Канада е многу поразновидна културно и природно, што навистина ја прави едно од омилените места за патување. Дознајте повеќе на Интересни факти за Канада