Светски наследства во Канада

Ажурирано на Dec 06, 2023 | Канада еТА


Водопадите Нијагара е мал, пријатен град во Онтарио, Канада, кој се наоѓа на брегот на реката Нијагара, и кој е познат по познатиот природен спектакл создаден од трите водопади групирани како Нијагарините водопади. Трите водопади се наоѓаат на границата помеѓу Њујорк во САД и Онтарио во Канада. Од трите, само најголемиот, кој е познат како Потковиски водопади, се наоѓа во рамките на Канада, а другите помали две, познати како Американски водопади и невестински превези, се наоѓаат целосно во рамките на САД. Најголемиот од трите водопади на Нијагара, водопадите Потковица има најмоќна стапка на проток од кој било водопад во Северна Америка. Туристичката област во градот Нијагарините водопади е концентрирана кај Водопадите, но градот има и многу други туристички атракции, како што се кули за набљудување, хотели, продавници за сувенири, музеи, водни паркови, театри итн. многу места за посета на туристи, освен водопадите. Еве список на места за гледање Нијагарините водопади.

Пишувајќи на Стоун, Алберта

Свето на Домородните жители на Ницитапи во Канада како и на некои други абориџини племиња, Пишувањето на камен е провинциски парк во Алберта, Канада, кој е познат по тоа што е место на најпознатите рок-уметности пронајдени насекаде во Северна Америка. Никаде во парковиот систем на Алберта не е заштитено толку прериско земјиште како на Пишување на камен. Покрај тоа, паркот не ја штити природната средина со зачувување на оваа локација, туку придонесува и за зачувување Уметност на Првите нации, вклучително и сликање на карпи и резба, како културни и историски артефакти. Овие вклучуваат бројни петроглифи и уметнички дела, кои одат во илјадници. Освен што се сведоци на некоја фасцинантна историска уметност, туристите тука можат да учествуваат и во такви рекреативни активности како што се кампување, пешачење, кајакарство и кајак на реката Млеко што минува низ местото.

Пимачиовин Аки

Дел од Бореалската шума, што е снежна или иглолисна шума во Канада, Пимачиовин Аки е земја на предците што припаѓаат на неколку племиња на Првите нации, која се наоѓа во делови од шумата лоцирана во Манитоба и Онтарио. Вклучувајќи и два провинциски парка, Провинциски парк во пустината во Манитоба и Провинциски парк Онтарио Вудленд Карибу, локацијата е важна и културно и за природните ресурси со кои располага. Што значи „земјата што дава живот“, оваа страница беше прв пат измешан светски наследство во Канада, што значи дека се состоеше од работи што го правеа и од природно значење, како и од културно и значење. Веб-страницата е исто така значајна затоа што сè уште е под домородно управувае, што значи дека домородното население не морало да ја напуштат својата земја.

Провинциски парк диносаурус

Провинциски парк диносаурус

Околу 2 часа возење далеку од градот Калгари во Канада, овој парк се наоѓа во Долина на реката Црвен елен, област позната по својата терен на лошата земја, што е терен што е сув, се состои од стрмни падини, без вегетација, скоро без цврсти наслаги на карпи и што е најважно, меки седиментни карпи поставени во глина како земја, кои сите се еродирани во голема мера од ветерот и вода Паркот е познат ширум светот и е светско наследство бидејќи е еден од најпознатите повеќето антрополошки значајни места во светот . Ова е затоа што е едно од најбогати со фосилни места на диносауруси во светот, толку многу што дури 58 видови диносауруси се пронајдени овде и повеќе од 500 примероци отстранети во музеи, итн. Ако ја посетите оваа туристичка атракција во Канада, исто така можете да отидете во центарот за посетители лоциран внатре каде ќе стигнете до дознајте повеќе за историјата и геологијата на местото и за тоа време кога постоеле диносаурусите.

Стариот град Луненбург

Стариот град Луненбург

Ова е пристанишен град во Нова Шкотска, кој беше еден од први британски протестантски населби во Канада, основана во 1753 година. Куќа до најголема фабрика за преработка на риби во Канада, Стариот град Лунебург е главно познат по чувството на градот во 19 век, особено заради преживеаната архитектура од тоа време. Повеќе од нејзината историска архитектура, сепак, се смета за светско наследство на УНЕСКО затоа што се смета дека е една од први обиди за планирани колонијални населби во Северна Америка од страна на Британците. Статусот на светско наследство е исто така да ги зачува традициите на градот, кои вклучуваат не само архитектура и згради што ги наследила, туку и вид на економија што ја наследил, што е зависно од риболов, економски потфат чија иднина е неизвесна во денешниот свет. Исто така е Национално историско место на Канада.

Предел на Гранд Пре

Предел на Гранд Пре

Рурална заедница во Нова Шкотска, името на Гранд Пре значи голема ливада. Сместен на работ на долината Анаполис, Гранд При стои на полуостров кој влегува во Слив на Минас. Полн е со потонати полиња во фарма, опкружен со Река Гасперо Река Корнвалис. Основана во 1680 година, заедницата е основана од акадиец, односно француски доселеник од регионот Акадија во Северна Америка. Со себе донесе и други Акадијците кој започна традиционална земјоделска населба во Гранд При, што беше исклучителна задача затоа што оваа крајбрежна област имаше една од највисоките плими во целиот свет. Земјоделството самостојно го прави ова место да има големо историско значење, но освен тоа, Гранд При беше неверојатно населено место бидејќи акадската дијаспора која пристигна тука живееше во целосна хармонија со домородното население во областа. Ова наследство на мултикултурализмот и традиционалното земјоделство е она што го прави ова место посебна светска наследност.


Можете да аплицирате за Канада еТА Откажување од виза преку Интернет точно тука. Прочитајте за барања за канадската еТА. и ако ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.