Виза за посетители на Канада

Дали планирате да патувате во Канада за разгледување или рекреација? За време на посетата на Канада, важно е да бидете сигурни дека имате идентификација и соодветни патни исправи за себе. Ако вие деца патувате со вас, тие треба да имаат свои лични документи за идентификација и патни исправи.

Што е Канада еТА (електронско овластување за патување)?

Канада еТА е овластен документ за патување што им овозможува на странските државјани да влезат во Канада за туристички цели како што се поминување на годишните одмори или одмор во кој било град во Канада, разгледување места, посета на семејство или пријатели, доаѓање како дел од училишна група на школско патување или за некоја друга социјална активност.

Канада еТА дозволува странски државјанин на земји ослободени од визи да патуваат во Канада без да добијат Виза од Канадската амбасада или Конзулат. Канадската еТА е поврзана електронски со вашиот пасош и важи пет години или додека не истече пасошот, кое и да е прво.

Дали ми треба канадска еТА или виза за патување во Канада за туризам?

Можете да патувате во Канада за туризам преку традиционална Виза за посетители на Канада или еТА во Канада во зависност од вашата националност. Ако вашата национална пасош е една од Земја ослободена од визи наведено подолу, тогаш не треба да ја посетите канадската амбасада или конзулат за да добиете канадска виза за посетители и едноставно да аплицирате за Канада еТА преку Интернет.

За да бидете квалификувани за еТА во Канада, потребно е да бидете:

 • Граѓанин на кое било од овие земји без визи:
  Андора, Австралија, Ирска, Бахамите, Австрија, Barbados, Белгија, Малта, Брунеи, Чиле, Кипар, Папуа Нова Гвинеја, Норвешка, Чешка, Данска, Финска, Франција, Германија, Грција, Светата столица, Естонија, Мексико, Унгарија, Исланд, Израел, Јапонија, Јужна Кореја, Латвија, Лихтенштајн, Хрватска, Литванија, Португалија, Луксембург, Холандија, Италија Монако, Нов Зеланд, Самоа, Полска, Сингапур, Тајван, Сан Марино, Словачка, Словенија, Соломонови Острови, Шпанија, Швајцарија, Шведска.
 • Граѓанин на следните земји кои ја посетиле Канада во последните 10 години со виза за посетители или моментално поседуваат валидна американска виза: Антигва и Барбуда, Уругвај, Тринидад и Тобаго, Аргентина, Тајланд, Бразил, Костарика, Сент Винсент, Сејшели, Мароко, Панама, Света Луција, Филипини и Свети Китс и Невис.

Кои се сите активности дозволени за туристите на еТА Канада виза?

eTA Canada Visitor Visa може да се користи за следните цели:

 • Поминување на празници или одмор во кој било канадски град
 • Разглед
 • Посета на семејството или пријателите
 • Доаѓање како дел од училишна група на училишно патување или за некоја друга социјална активност
 • Посетување на краток курс на студии што не доделува никакви кредити

Колку долго можам да останам во Канада како посетител?

На повеќето туристи им е дозволено времетраење од шест месеци од датумот на влегување во Канада. Сепак, службеникот за имиграција во канадското пристаниште за влез (ПО) го има крајниот збор во одредувањето на тоа колку време ви е дозволено да останете во земјата. Ако службеникот за гранични служби одобри само пократок период, да речеме 3 месеци, датумот до кој мора да ја напуштите Канада ќе биде наведен во вашиот пасош.

Кои се основните услови за примена на еТА во Канада за туризам?

Кога аплицирате за Канада еТА преку Интернет, ќе се бара следново:

 • Пасош
 • Детали за контакт, вработување и патување
 • Дебитна или кредитна картичка за плаќање на такси за апликација ЕТА

Вашиот пасош е најважен од таквите документи што мора да ги носите со себе кога влегувате во Канада и на кои граничните служби ќе го стават печат на времетраењето на вашиот престој во Канада.

Безбедност на границата на Канада

Што може да го направи мојот влез во Канада недозволен како посетител?

Треба да го имате предвид тоа Имиграција, бегалци и државјанство на Канада (IRCC) може да ти го забрани влезот на границата дури и ако си одобрен носител на еТА од Канада.
Некои од главните причини за недопуштеност се

 • ги немате во ред сите ваши документи, како што е пасошот, што ќе го проверат граничните службеници
 • вие претставувате каков било здравствен или финансиски ризик
 • криминална / терористичка историја
 • кршење на човековите права
 • учество во организиран криминал
 • претходни имиграциски проблеми
 • финансиски причини како да нема доказ за средства за да се издржувате


Аплицирајте за апликација за eTA во Канада 3 дена пред вашиот лет за Канада.