Водич за разбирање на канадската култура

Водич за разбирање на канадската култура


Секој што ја посетува Канада за прв пат веројатно би сакал да се запознае со канадската култура и општество за кое се вели дека е едно од најпознатите прогресивно и мултикултурно во западниот свет. Со влијанија кои се движат од европски, вклучително и британска и француска, до американска, канадската култура споделува афинитети не само со тие, туку е обликувана и од културата на домородните луѓе кои живеат во земјата, како и имигрантите од целиот свет кои ја направиле свој дом. Како таков, тој е вистинско топење на култури, обичаи, јазици и уметности. Со вистински прогресивни вредности промовирани и од владините политики, како што се јавно финансирана здравствена заштита, подобар даночен систем, напори за искоренување на сиромаштијата, контрола на оружјето, легализација на истополовите бракови, промоција на културната и етничката различност итн. од најпрогресивните и најлибералните западни развиени земји.

Не е ни чудо што луѓето би сакале да ја посетат земјата или само за туризам и разгледување или за други цели како што се бизнис, итн. Ако планирате да ја посетите Канада, не се вознемирувајте повеќе за тоа како би било во нова, чудна земја. Овој Водич за разбирање на канадската култура ќе ви помогне да добиете проценка како би било таму и ќе придонесе за успешно разгледување или службено патување во Канада.

Хокеј на мраз - еден од најпопуларните, ако е најпопуларен, спорт во Канада

Некои воведни факти за Канада

Канада се наоѓа на континентот Северна Америка, споделувајќи граница со САД. Позајмено од еден од Домородните јазици на Канада, името на земјата значи „село“ или „населба“, а името на главниот град Отава значи „трговија“. Знамето на Канада е бел квадрат со црвен јаворов лист, симбол на суштинско значење на земјата. Со население од над 37 милиони луѓе, Канада е а федерална парламентарна демократија и исто така дел од Комонвелт на нации, што значи дека иако е самоуправна земја, повеќе не е колонија на Велика Британија, англиската кралица сè уште е симболична фигура на земјата. И Канада некогаш била француска колонија, подоцна освоена од Британците, па затоа има а двојно колонијално наследство тоа влијае на нејзината култура денес.

Јазична и етничка разновидност во Канада

Канада има два официјални јазика благодарение на нејзината колонијална историја, кои се англиски и француски и тие имаат доминантно влијание врз културата на земјата. Но, Канада има и над 60 абориџински или домородни јазици кои се зборуваат низ целата земја. Освен тоа, бидејќи е земја доста отворена за имиграција, со најголема стапка на имиграција во целиот свет, и навистина стана дом од имигранти од целиот свет, Канада, исто така, има јазици како што се пенџапски, италијански, шпански, германски, кантонски, тагалог, арапски и многу други. Не само лингвистички, Канада е и етнички разновидна, населена со абориџини, луѓе со британско и француско наследство и луѓе кои мигрирале од Европа или од јужноазиските земји како Индија и Пакистан, од кои сите припаѓаат на различни религии и вери. како христијанството, хиндуизмот, сикизмот, исламот, будизмот и јудаизмот.

Путин - јадење од Квебекоа популарно низ Канада.

Некои канадски обичаи

Некои канадски обичаи што веројатно треба да ги знаете кога ја посетувате земјата

  • Практиката на ѓубре од 15-20% од сметката на персоналот што чека и бармени во ресторани и барови и 10% на други даватели на услуги како што се таксисти, фризери итн.
  • Како Француски традиции во франкофонските делови на Канада како Квебек, како што е употребата на формална заменка „vous“ за „ти“ кога комуницираш со некој нов; поздравување на луѓето со бакнеж на секој образ; земање шише вино со добар квалитет или малку цвеќиња на вечера и сл.

Освен ова, обичаите и традициите на Канада се прилично слични на оние на Соединетите држави.

Канада во популарната култура

Некои од работите по кои Канада е најпозната и кои се споменуваат во популарната култура околу секој разговор за земјата вклучуваат такви работи како јаворов сируп, со 80 проценти од светската понуда на јаворов сируп се произведува во Канада; хокеј на мраз, што е Национален зимски спорт во Канада и таму е популарен како крикет или фудбал во многу други земји; Северната светлина, која е зачудувачки природен феномен видлив не само во земји како Исланд, Финска и Норвешка, туку и во Канада; егзотични диви животни, како што се поларните мечки, и некои од најдобри национални паркови на светот заштита на флората и фауната на земјата; некои од најневеројатните планини во светот, а исто така и плажите во неговото широко крајбрежје, како и други природни чуда како што се Нијагарините водопади и езерото Онтарио. Канада е позната и по популарните личности како актерите Рајан Рејнолдс и Рајан Гослинг и писателката Маргарет Атвуд. Исто така, познато е дека луѓето на Канада се едни од најучтивите луѓе во светот, што можеби е клише, но повеќето луѓе кои се среќаваат со Канаѓани сметаат дека тоа е вистина.

Туризам во Канада

Канада е полна со прекрасни пејсажи и уникатни градови кои привлекуваат туристи во земјата од целиот свет. Некои од најпопуларните туристички дестинации во Канада се Нијагарините водопади, Карпестите планини, Националниот парк Банф, Кулата CN во Торонто, Стариот Квебек, која е дел од светското наследство на УНЕСКО, Вистлер, познато скијачко одморалиште, Парламент Хил во Отава и многу други такви уникатни места и дестинации.

Економија и бизнис во Канада

Канада е една од најбогатите нации во светот во однос на богатството, како и природните ресурси и е производител на стоки како што се природни шумски производи, произведени производи како што се автомобили, нафта и минерали, како и храна и производи од животинско потекло поради својата богата историја на земјоделство и земјоделство. Но, како и кај повеќето развиени земји, услужната индустрија е таа што доминира во економијата на Канада. Глобална трговија е во подем во Канада со тоа што е една од врвните трговски нации со една од најглобализираните економии.

Ако планирате да ја посетите Канада, тогаш проверете дали сте прочитале барања за канадската еТА. Можете да аплицирате за Канада еТА Откажување од виза преку Интернет точно тука.