Аплицирајте за канадска туристичка виза, онлајн апликација, трошоци

Без разлика дали планирате да патувате во Канада за рекреација или разгледување знаменитости, мора да имате на ум една работа дека треба да бидете сигурни дека имате соодветни патни документи. Не само што треба да носите свои документи за идентификација и патни исправи, туку и ако вашите деца патуваат со вас, потребни се и нивните документи.

Електронско овластување за патување во Канада (eTA)

Од одмор, посета на семејството или пријателите, разгледување на знаменитости и за некоја друга општествена активност, како на пример доаѓање како дел од група на училиште/колеџ на училишна екскурзија во кој било канадски град, Потребна е eTA на Канада. Тоа е овластен патен документ што им дозволува на странски државјани да влезат во Канада за туристички цели.

Како странски државјанин на земји ослободени од визи, нема да морате да добивате виза од конзулатот или канадската амбасада за да патувате во Канада доколку имате eTA на Канада. Тој е електронски поврзан со пасош на туристи. Што се однесува до неговата важност, тоа трае до истекување на важноста на вашиот пасош или за период од пет години, кое и да дојде порано.

Кому не му е потребна виза или eTA за Канада за патување во Канада за туризам?

Има неколку земји ослободени од виза чиишто сопственици на пасоши можат едноставно да аплицираат Канада eTA онлајни не мора да ја посетуваат канадската амбасада или конзулат за да добијат туристичка виза за Канада. Ако сте исто така од а земја без визи, тогаш ви е дозволено да патувате во Канада за туризам со канадска eTA или канадска виза за посетители. Се зависи од вашата националност. Следниве се земјите ослободени од виза.

Вие ги исполнувате условите за eTA на Канада ако сте:

 • Државјани на еден од овие земји без визи
 •  Австралија, Андора, Австрија, Антигва и Барбуда, Barbados, Бахамите, Брунеи, Белгија, Чиле, Хрватска Чешка, Кипар, Данска, Финска, Естонија, Франција, Грција, Германија, Унгарија, Светата столица (сопственици на пасош или патна исправа издадена од Светата столица), Ирска, Исланд, Израел (сопственици на национален израелски пасош), Италија, Јапонија, Кореја (Република), Лихтенштајн, Латвија, Луксембург, Литванија (сопственици на биометриски пасош/е-пасош издаден од Литванија), Мексико, Малта, Монако, Нов Зеланд, Холандија, Норвешка, Полска (носители на биометриски пасош/е-пасош издаден од Полска), Папуа Нова Гвинеја, Португалија, Сан Марино, Самоа, Сингапур, Словенија, Словачка, Соломонските Острови, Шпанија, Швајцарија, Шведска, Тајван (носители на обичниот пасош издаден од Министерството за надворешни работи на Тајван кој го вклучува нивниот матичен број).
 • Британски државјанин во странство или британски државјанин. Ангвила, Британските Девствени Острови, Бермудите, Кајманските Острови, Гибралтар, Фолкландските Острови, Питкерн, Монсерат, Света Елена или островите Туркс и Каикос се вклучени во британските прекуморски територии.

Активности што ви е дозволено да ги правите на Канада eTA

Следниве се активностите што може да се направат на eTA Канадска туристичка виза:

 • Разгледување на одмор или поминување на празниците во кој било канадски град
 • На училишна екскурзија, доаѓање како дел од училишна група или за некоја друга социјална активност
 • Посета на пријателите и семејството
 • Да присуствувате на краток курс на студии кој не дава никакви кредити

Како посетител, колку долго може да остане во Канада?

Од датумот кога ќе влезат во Канада, на повеќето туристи им е дозволено да престојуваат во земјата во времетраење од шест месеци. Имајќи го кажано тоа, колку долго ви е дозволено да останете во Канада зависи од службеникот за имиграција на канадското пристаниште за влез (POE). Ова лице го има последниот збор во одредувањето на времетраењето на вашиот престој. Датумот кога мора да ја напуштите Канада ќе биде наведен во вашиот пасош; меѓутоа, на пример, ако службеникот за гранични служби одобри само пократок период од три месеци, тогаш ќе треба да ја напуштите земјата за три месеци.

Еве неколку суштински барања за аплицирање eTA на Канада за туризам!

Мора да ги имате овие кога аплицирате за eTA на Канада преку Интернет:

 • Пасош
 • Детали за вработување, контакт и каде патувате
 • За плаќање на таксите за апликација eTA, кредитна или дебитна картичка

Од сите потребни документи при влез во Канада, најважниот што мора секогаш да го носите со себе е пасошот. На него граничните службеници ќе го означат времетраењето на вашиот престој во земјата.

Како турист, овие причини може да го направат вашиот влез во Канада недозволив!

Дури и ако сте еден одобрен носител на еТА од Канада, треба да го имате на ум тоа Имиграција, бегалци и државјанство на Канада (IRCC) може да ви забрани влез во земјата на граница. 

 Некои од главните причини за недопуштеност се

 • при проверка од страна на граничните службеници, не ги имате уредно сите документи, како пасошот
 • имаш историја на терорист/криминалец
 • вие претставувате некаков финансиски или здравствен ризик
 • учество во организиран криминал
 • кршење на човековите права
 • претходни имиграциски проблеми
 • финансиски причини како што се немањето доказ за средства за издржување

Барања за туристичка виза за Канада

За да аплицирате за туристичка виза за Канада, ќе ви треба

 • Канада Формулар за апликација за туристичка виза.
 • За да докажете дека имате доволно средства за патување во Канада, треба да ја покажете вашата банка или други финансиски извештаи.
 • Доказ за врската ако сте во посета на вашето семејство.
 • Покана за канадска виза од вашите пријатели или семејство доколку ги посетувате.
 • Статусите за имиграција на вашите пријатели или семејство доколку ги посетувате.
 • Финансиски извештаи на вашето семејство или пријатели доколку ги посетувате.
 • Две фотографии кои ги исполнуваат барањата за фотографија на Канада.
 • Доказ дека вашиот престој во земјата е привремен и дека ќе се вратите во вашата земја штом ќе заврши вашата посета, како имотен лист, закуп итн.
 • Судски документи кои докажуваат дека имате чиста криминална историја.
 • Доказ дека не планирате да работите или студирате во Канада.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
На одредени странски државјани Канада им дозволува да ја посетат земјата без да мора да поминат низ долгиот процес на аплицирање за канадска виза. Наместо тоа, овие странски државјани можат да патуваат во земјата со аплицирање за овластување за електронско патување во Канада или eTA во Канада. Дознајте повеќе на Барања за еТА во Канада.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Италијански граѓани, Државјани на Шпанија, Француски граѓани, Израелски државјани, Јужнокорејски граѓани, Португалски граѓани, и бразилски граѓани може да аплицира онлајн за eTA во Канада.