Канада Виза преку Интернет Најчесто поставувани прашања

Дали ми треба еТА на Канада?

Почнувајќи од август 2015 година, е потребно Канада еТА (електронско овластување за патување) за патниците кои ја посетуваат Канада за бизнис, транзит или туризам посети. Постојат околу 57 земји на кои им е дозволено патување во Канада без хартиена виза, овие се нарекуваат без визи или без визи. Граѓаните од овие земји можат да патуваат / ја посетуваат Канада за периоди до 6 месеци на еТА.

Некои од овие земји го вклучуваат Велика Британија, сите земји членки на Европската унија, Австралија, Нов Зеланд, Јапонија, Сингапур.

За сите државјани од овие 57 земји сега ќе биде потребно Овластување за електронско патување од Канада. Со други зборови, тоа е задолжително за граѓаните од 57 земји без визи да ја добиете Канада eTA преку Интернет пред да патувате во Канада.

Канадските граѓани или постојаните жители и граѓаните на Соединетите држави се ослободени од условот за еТА.

Граѓаните од други националности имаат право на еТА во Канада доколку поседуваат важечки Зелен картон на САД. Повеќе информации се достапни на Имиграција веб-страница.

Дали моите информации за Канада еТА се безбедни?

На оваа веб-страница, регистрациите на еТА во Канада ќе користат безбеден слој на приклучоци со минимална шифрирање со должина на клучот од 256 бита на сите сервери. Било какви лични информации обезбедени од апликантите се криптирани во сите слоеви на онлајн порталот во транзит и во лет. Ние ги штитиме вашите информации и ги уништуваме откако веќе не е потребно. Ако нè упатувате да ги избришеме вашите записи пред времето на задржување, ние веднаш го правиме тоа.

Сите ваши лични идентификувани податоци се предмет на нашата Политика за приватност. Ние ги третираме вашите податоци како доверливи и не ги споделуваме со која било друга агенција / канцеларија / подружница.

Кога истекува еТА Канада?

Канадската еТА ќе важи за период од 5 години од датумот на издавање или до датумот на истекување на пасошот, кој датум ќе дојде прв и може да се користи за повеќе посети.

Канада еТА може да се користи за деловни, туристички или транзитни посети и може да останете до 6 месеци.

Колку долго посетителот може да остане во Канада на канадската еТА?

Посетителот може да остане до 6 месеци во Канада на канадската еТА, но вистинското времетраење зависи од целта на нивната посета и ќе биде одлучено и запечатено на нивниот пасош од страна на граничните служби на аеродромот.

Дали Канада еТА е валидна за повеќе посети?

Да, Канадското електронско одобрение за патување важи за повеќе записи за време на периодот на важење.

Кое е условот за подобност за Канада еТА?

Земјите на кои не им беше потребна канадска виза, т.е. поранешни државјани без виза, треба да добијат одобрение за електронско патување во Канада за да влезат во Канада.

Тоа е задолжително за сите државјани / граѓани на 57 земји без визи да аплицирате преку Интернет за апликација за овластување за електронско патување во Канада пред да патувате во Канада.

Ова електронско одобрение за патување во Канада ќе биде важи за период од 5 години.

Граѓаните на Соединетите држави не бараат еТА од Канада. На американските граѓани не им е потребна виза или еТА за да патуваат во Канада.

Дали на американските или канадските граѓани им е потребна еТА во Канада?

Канадски граѓани или постојани жители и граѓани на Соединетите држави не им е потребна еТА на Канада.

Дали на носителите на зелен картон на САД им е потребна еТА од Канада?

Како дел од неодамнешните промени во канадската еТА програма, Носители на зелена карта на САД или легален постојан жител на Соединетите Американски Држави (САД), повеќе нема потреба од Канада eTA.

Документи што ќе ви требаат кога патувате

Воздушно патување

При пријавувањето, ќе треба да му покажете на персоналот на авиокомпанијата доказ за вашиот валиден статус како постојан жител на САД 

Сите начини на патување

Кога ќе пристигнете во Канада, службеникот на граничните служби ќе побара да го види вашиот пасош и доказ за вашиот валиден статус како постојан жител на САД или други документи.

Кога патувате, задолжително понесете
- валиден пасош од вашата земја на националност
- доказ за вашиот статус како постојан жител на САД, како што е валидна зелена карта (официјално позната како карта за постојан жител)

Дали ми треба еТА на Канада за транзит?

Да, ви треба Канада еТА за транзит на Канада дури и ако транзитот ќе трае помалку од 48 часа и припаѓате на едно од еТА се квалификува земја.

Ако сте државјанин на земја која не е квалификувана за ЕТА или не е ослободена од визи, тогаш ќе ви треба транзитна виза за да поминете низ Канада без да застанете или да ја посетите.

Транзитните патници мора да останат во транзитната област на Меѓународниот аеродром. Ако сакате да го напуштите аеродромот, мора да аплицирате за виза за посетители пред да патувате во Канада.

Можеби нема да ви требаат ниту транзитна виза или еТА ако патувате од или од Соединетите држави. Доколку одредени странски државјани исполнуваат специфични услови, тогаш Програмата за транзит без виза (TWOV) и Програмата за транзит на Кина (CTP) им дозволува да транзитираат преку Канада на пат кон и од САД без канадска транзитна виза.

Кои се земјите за еТА во Канада?

Следниве земји се познати како земји ослободени од визи:

Условна Канада eTA

Имателите на пасоши од следните земји имаат право да аплицираат за eTA во Канада доколку ги исполнуваат условите наведени подолу:

  • Имате канадска виза за посетители во последните десет (10) години Или моментално поседувате валидна американска неимигрантска виза.
  • Мора да влезете во Канада по воздушен пат.

Ако некој од горенаведените услови не е исполнет, тогаш наместо тоа мора да аплицирате за виза за посетители на Канада.

Визата за посетители на Канада се нарекува и виза за привремен престој во Канада или TRV.

Условна Канада eTA

Имателите на пасоши од следните земји имаат право да аплицираат за eTA во Канада само доколку ги исполнуваат условите наведени подолу:

Услови:

  • Сите националности имаа канадска виза за привремен престој во последните десет (10) години.

OR

  • Сите националности мора да поседуваат актуелна и валидна американска неимигрантска виза.

Дали ми треба еТА од Канада ако пристигнувам со крстарец или возам преку граница?

Не, не ви треба Канада еТА ако имате намера да патувате со крстарец до Канада. ЕТА е потребна за патниците кои пристигнуваат во Канада само преку комерцијални или чартер летови.

Кои се критериумите и доказите за добивање канадска еТА виза?

Мора да имате важечки пасош и да бидете во добра здравствена состојба.

Колку време е потребно за да се добие одобрение за еТА?

Повеќето апликации за еТА се одобруваат во рок од 24 часа, сепак некои може да траат до 72 часа. Имиграција, бегалци и државјанство на Канада (IRCC) ќе ве контактира доколку се потребни дополнителни информации за обработка на вашата апликација.

Дали мојата еТА важи на нов пасош или треба повторно да аплицирам?

Againе треба повторно да аплицирате за еТА, ако сте добиле нов пасош од последното одобрување на еТА.

Во кои други ситуации треба некој повторно да аплицира за еТА во Канада?

Освен во случај на примање нов пасош, треба повторно да аплицирате за еТА во Канада во случај да истече претходната еТА по 5 години или да го промените името, полот или националноста.

Дали има некои возрасни услови за еТА во Канада?

Не, не постојат возрасни услови. Доколку ги исполнувате условите за еТА во Канада, треба да го набавите за да патувате во Канада без оглед на вашата возраст.

Ако посетителот има и канадска патна виза и пасош издаден од земја ослободена од виза, дали сè уште им е потребна еТА од Канада?

Посетителот може да патува во Канада со канадската патничка виза прикачена на нивниот пасош, но доколку сака, може да аплицира и за еТА на Канада на нивниот пасош издаден од земја ослободена од виза.

Како да аплицирате за еТА во Канада?

Процесот на апликација за еТА во Канада е целосно онлајн. Апликацијата треба да се пополни со релевантни детали преку Интернет и да се достави по извршената уплата на апликацијата. Апликантот ќе биде известен за резултатот од апликацијата преку е-пошта.

Може ли некој да патува во Канада откако ќе ја поднесе апликацијата еТА, но не ја добил конечната одлука?

Не, не можете да се качите на кој било лет до Канада освен ако не сте го добиле овластениот еТА за Канада.

Што треба да стори апликантот ако се одбие нивното барање за еТА во Канада?

Во таков случај, можете да се обидете да аплицирате за Канада виза од Канадската амбасада или Канадскиот конзулат.

Може ли некој да аплицира за еТА во име на некој друг?

Родителот или законскиот старател на лице под 18 години може да аплицира за нив во нивно име. Needе треба да имате пасош, контакт, патување, вработување и други позадински информации и, исто така, треба да наведете во апликацијата што ја аплицирате во име на некој друг, како и да ја наведете вашата врска со нив.

Дали апликантот може да исправи грешка во нивната апликација за еТА во Канада?

Не, во случај на каква било грешка, мора да се достави нова апликација за Канада еТА. Меѓутоа, ако не ја добиевте конечната одлука за вашата прва апликација, нова апликација може да предизвика одложувања.

Што треба носителот на еТА да донесе со себе на аеродромот?

Вашата еТА ќе биде архивирана по електронски пат, но треба да го носите со себе вашиот поврзан Пасош на аеродромот.

Дали одобрената еТА гарантира влез во Канада?

Не, еТА гарантира само дека можете да се качите на лет до Канада. Граничните службеници на аеродромот можат да ви го забранат влезот доколку ги немате во ред сите ваши документи, како што е пасошот; ако имате какво било здравје или финансиски ризик; и ако имате претходна криминална / терористичка историја или претходни имиграциски проблеми.